"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


divendres, 12 d’octubre de 2012

La Febró. Meitat del recorregut de la XIII Caminada pel Massís de les Muntanyes de Prades

Al Motllat de la Pona

Des del diumenge passat que es va celebrar la 13 Marxa de les Muntanyes de Prades em rondava pel cap fer-la, però per a mi es una fita que no es possible, el fer els 34 quilòmetres d'una tacada no entra dins de les meves possibilitats, pel que se m'havia ocorregut de fer-la en dos trossos, ja que hi ha algun moment que l'anada i la tornada s'aproximen bastant, i el millor lloc seria al Molí de l'Esquirola. Sobre tot la meitat que volia fer principalment era des de la Febró al molí i des d'aquí al poble, seguint l'itinerari de dita marxa. De l'altre meitat no estic massa segur de fer-la, encara que tot es possible.
Ahir al vespre vaig veure que el dimarts els organitzadors volen tornar-la a fer per si quedava alguna cinta del marcatge per treure i jo vaig pensar que si quedava alguna em podria ajudar a fer el recorregut, ja que segons tenia entès hi ha alguns moments que es surten dels camins normals. Pel que em preparo els trastets i avui m'aixeco aviat i em dirigeixo cap a La Febró, sent conscient que trobaré els boscos molls de les pluges dels dos últims dies.
Arribo a La Febró, deixo el cotxe a l'entrada, al lloc habilitat per això i surto, tot creuant el poble, a dos quarts i mig de nou. Se surt per la pista que va seguint el Barranc de la Foradada, i ja es comencen a veure els colors de la tardor dels xops, aurons i altres arbres de fulla caduca amb un ampli ventall de colors entre el groc i el vermell. Les puntes dels pins tenen un colorit verd molt pujat, crec que deu ser degut a les últimes pluges.
Quan la pista s'enlaira cap els masos el meu camí canvia de riba i va seguint el riu, tot deixant el Molí de la Febró a l'altre riba. Passo per sota de la Cova Serena amb un engorjat digne de visitar i al canviar un altre vegada de riba es veu la feinada que han tingut els que van netejar tot aquest camí, deixant-lo molt net i completament transitable. Es un camí que recomano totalment.
Poc a poc es va veient el barranc del Riu del Gorg com ve de l'esquerra i es va a ajuntar al solc per on va el meu camí, que ja es el Riu Siurana. Es veuen dalt les runes del Mas de Ribelles. Quan estic prop del Molí de l'Esquirola creuo el riu, deixant el camí de la marxa que se'n va en direcció a Siurana, però només creuar el riu i després d'una curta pujada amb forta pendent arribo a una pista que es per on venia la marxa des del Gorguet i Gallicant, enllaç que es fa aproximadament sota de l'espadat del Mas de Ribelles.
A partir d'aquí i fins ben passat el Mas dels Frares els organitzadors de la marxa no han recollit les cintes de marcatge, encara que sé positivament que aniran demà passat a repassar-ho però que a mi em va de perles ja que m'evito anar mirant el gps. Agafo el camí dels Gorgs, net i ben desembrossat que em porta a veure la meravella de la Gorguina, on des dels meves primeres excursions, abans dels 15 anys, que no havia estat. D'aquí el camí te varis repetjons, o es que començo a estar una mica cansat i noto més la pujada. En aquest camí, després al Gorg i al Coll de l'Agustench son els únics llocs on he trobat gent, aquí quatre persones i a la zona del Gorg sembla un dia de fira, i això que el Gorg no té gens d'aigua. El tros entre Gorguina i el Gorg es un altre tros on els colorit dels arbres fa molt de goig.
Ara be un tros una mica pesat que es pujar la pista des del Gorg fins a la carretera. A la carretera han fabricat un camí, que la creua i va a buscar el GR, em figuro que han aprofit alguns rastres per no fer anar la gent per la carretera.
Aquí ve un altre pujada sostinguda fins el Plans de la Pona, passant per la Punta sense que m'assabentés ja que es un tros completament pla. Al cantó dret de la marxa i al costat del cingle hi ha unes escletxes que de segur que farien feliç a algunes persones el entrar a estudiar-les.
Després d'una estona de seguir per la pista, en aquesta zona es l'única on he sentit l'aire fred i humit i on es van alternant els pins amb alguns arbres acolorits de tardor, es deixa la pista per una secundaria on paro a fer el primer mos del dia, es un quart de dues i ja toca. Ben aviat es deixa aquesta nova pista per agafar un camí acolorit que baixa amb decisió, passant per la zona on el mapa del Piolet marca els Avencs de la Pona i va a buscar la pista, que segons l'ICC es el Camí de la Mussara.
Aquí hi ha un tros que no he entès, abans d'arribar a una línia elèctrica deixem un camí ben marcat encara que pedregós que baixa, la marxa (ha quedat una cinta posada) fa creuar el tallafocs i fa baixar per un camí al començament pedregós i després fabricat per l'organització (es el que sembla) i en un vídeo que he vist dels organitzadors ells baixen pel tallafocs. Està clar que tot baixa i arriba al mateix lloc, però es un dubte que m'ha quedat, no cal trencar-se el camp, però al anar sol m'he fixat i m'ha fet pensar.
La pista està una mica entollada de les pluges recents. Després d'un retomb curt i fort on hi ha una drecera molt marcada per les Btt, motos, quads i potser algun tot terreny, es deix la pista i ja s'entra al bosc, per anar cap els Avencots. Aquí tornem a tenir un problema de noms, Avencs de la Pona, Avencots de la Roca del Migdia (que abans per la pista la hem mig rodejat) o Avencs del Blai. L'arribada es costeruda, rastre, ara, ben clar encara que no sé el temps que pot durar. A partir d'aquí ja entrem en una zona “salvatge” amb uns colors preciosos i que per si sola ja val la pena l'excursió.
L'entrada al recinte pròpiament dit dels Avencots (o com es digui) s'ha de desgrimpar uns tres metres per una escletxa no massa estreta i sense dificultat però per no perdre el costum jo faig el més difícil, quedant enganxat primer per una cama i quan l'allibero, per l'altre. Aquí si que penso que anar sol per la muntanya no es massa bona idea, encara que jo continuo amb la meva, ja que si em passa qualsevol cosa per aquí dins no em trobarien ni per casualitat, exceptuant aquesta vegada ja que el dimarts han de fer tota la ruta els organitzadors de la marxa.
Tot aquest tros no hi han paraules per descriure-ho, al menys el meu parlar no té un vocabulari tan extens per poder explicar-ho. Es un tros salvatge total, on no deu entrar el sol mai o només en els pocs moments que està en la seva verticalitat, però com té altres parets i es estret, aquests moments deuen ser molt minsos. Per seguir si no tens massa idea d'on estas es una mica complicat, ja que els senyals del gps reboten i no capta gens be el track, jo he estat de sort que he pogut veure els trossos més xafats, ja que van passar unes quatre-centes persones, però no han deixat una senyal del tot clara i per dos moments he dubtat per on seguir. He comtat dos possibles avencs, segurament deuen haver més, on crec que els espeleòlegs poden fer feina. Tinc entès que un amic, en Biel Roig, ho ha treballat bastant, quan ho vegi li preguntaré.
Al final he sortir d'aquest extraordinari tros, sortint al Motllat de la Pona, molt prop de la part del cingle, baix tenim el Barranc de la Font Freda, en un lloc on entre el pla i l'espadat està ple d'escletxes. El camí es difícil de seguir, no perquè estigui perdut ni tapat, sinó perquè hi han molts rastres ben marcats i he d'anar mirant de forma continua el gps per saber quin he d'agafar. Com tinc una memòria que cada vegada fa més figa, no acabo de situar-me exactament on soc, tot unit que l'orientació no es dels instints que tinc més desenvolupats. Arribo a la pista que em porta al Coll de l'Agustenc, ara ja estic situat. Al coll i pel cap baix hi han uns deu cotxes on sembla que els ocupants, entaulats en diferents grups, competeixin a veure quin es més sorollós.
Passo pel costat dels Avencs de la Febró d'on surt una gran algaravia de gent cridant per dins. Com anècdota quan he donat no més de quatre passes des d'on està la fita per baixar als avencs un matrimoni amb dos fills hem pregunten on estan els avencs.
Enfilo avall pel camí del Grau dels Avencs, i al tros del Grau pròpiament dit torno a parar, a descansar i fer un altre mossada, ara només toca fruita, son quarts de cinc. S'arriba a una pista a l'altura del Mas de Panxó i per aquesta es va a buscar un altre de cimentada que comunica la carretera amb el Mas del Barret, fent una forta i llarga “s”. A mi em sembla recordar que quan era jove, ja fa molts anys d'això, hi havia un camí que passava pel Mas de Panxó, era camí de bast, al davant del mas hi havia la font, ara ni rastre, i que anava a sortir a la pista de baix, la cimentada, molt més recte sense fer aquesta “S” tan pronunciada. Ja diuen que el temps ho esborrar tot, fins i tot els camins vells, la llàstima es que no es el temps sols el que ho esborra sinó la maquinaria actual també contribueix.
Ja començo a estar bastant cansat, malgrat quan arribo a la font del Pubill només paro a fer un traguet d'aigua i segueixo, sense més, cap a La Febró, creuant el Barranc de la Foradada.
Sempre he pensat i avui no em fan canviar d'idea, que els responsables d'aquest PR i del poble son molt “descuidats” (no em surt una paraula sense insultar). El PR com sempre, t'envia recte al creuar l'aigua i allí, que era el camí vell queda tallat per una barrera espessa d'herba (la meitat es de les que punxen) i no es veu el terra ja que queda enfonsat. S'ha d'anar cap a l'esquerra seguint uns pocs metres barranc avall, i al tombar a la dreta es veuen els senyals, que et porten a la continuació del camí d'abans. A més la pujada a la Febró, ple de brossa, de deixalles escampades, trossos de totxana trencada, un desastre, arribant a l'esplanada arranjada com aparcament i mirador, on finalitzo la sortida d'avui a un quart de sis, després de fer més de dinou quilòmetres i mig.
El dia en quant a temperatura ha estat una mica calorós sobretot perquè feia molta humitat i donava sensació de xafogor, fins que he arribat a carretera de la Mussara a la Febró, on s'ha notat l'aire fred amb humitat de la boirina, que es colava pel cos. En el tros dels Avencots es notava molt la humitat. Després ha sortit el sol, i el tros final ho he fet assolellat. Pel que fa a l'entorn per on m'he bellugat jo no em tinc prou paraules per descriure-ho, s'ha de fer i gaudir-ho, sense oblidar el colorit del bosc on el pi i la alzina no son les úniques classes d'arbres que habiten. Pel demés, sembla mentida la quantitat de deixalles que es troba a la muntanya i no només en llocs on hi ha molts visitants, ja que en el tros del camí dels Quatre Molins he comptat tres gomes abandonades de fa molt de temps, no he parat a esbrinar exactament el que era encara que m'ha semblat càmeres de rodes de bicicleta.
En els trossos on he trobat gent m'ha fet reflexionar, ja que he tingut un dia en la majoria solitari, sense sorolls, ja que hi han moltes de les que faig que encara que vagi solitari, es sent el soroll dels cotxes per alguna carretera, alguna fabrica llunyana o no, o altres, només sentin el xiu-xiu d'uns pocs ocells, cada vegada en queden menys. Tal i com deia al sentir el guirigall de la gent he pensat que quan vaig acompanyat el meu to de veu no es el més adequat per no trencar l'harmonia dels llocs per on passo.
Jo no estic en contra de que es puguin obrir pistes si es necessiten però el que em sap greu es que a partir de llavors es perdin alguns dels camins vells, com exemple posaré que a la pista que va rodejant la Roca del Migdia, i quan enfila cap el sur, primer, el camí vell marxava a l'esquerra cap a la Febró, jo ja fa uns quants anys els vaig haver de reobrir, es dels pocs que he treballat (com anècdota diré que ho vaig fer per portar als excursionistes del meu ex-club), i el vaig deixar que es podia passar be, fins quasi a la carretera, a partir d'aquí ja estava be (ara no se com està). D'aquest mateix camí, tot pujant, es veu les restes del camí vell a tocar la pista, però es impossible passar per allí, i llavors la pista tomba i el camí vell segueix recte, aquest tros sembla que està netejat, però jo avui no el podia agafar ja que havia de desviar-me cap als avencots. Aquest camí era un PR que baixava des del Coll de l'Agustenc i anava directe com una bala fins a la Febró, només el començament era pista. Un altre exemple es el que he posat al Mas de Panxó, i hi han tants exemples. Ja sabem que la millor manera de fer el manteniment d'un camí es que la gent hi passi i força, i no tots entren en aquestes característiques i més quan s'imposa la velocitat i llavors sempre es preferible les pistes ja que encara que puguin donar més tombs s'agafen unes velocitats que no es poden agafar pels camins estrets, potser rocosos i amb punxes. Es una opinió meva i que se'm pot discutir.
Per acabar només dir que alguns trossos on he estat avui la intenció es tornar-hi per conèixer més l'entorn i algun detall que se m'ha passat.

No he pujat el track al wikiloc ja que hi han varis de la marxa sencera, i jo la meitat que he fet ha estat seguint exactament el seu recorregut.

Per veure o baixar les fotografies, aquí.

00000000000000000000000000


Dona uns errors en les transaccions de les fotos que quasi no deix llegir les etiquetes. Son errors al pujar el vídeo. L'original no ho fa però en canvi una vegada pujat al youtube si. Ja l'esborrat tres vegades i l'he tornat a pujat altres tantes, pel que al final el deixo tal i com queda.

00000000000000000000000000

5 comentaris:

 1. osti quin totxo!!!! D'acord amb tu que les aubagues dels Motllats estaven espectaculars, i d'acord amb lo dels camins vells i les pistes, però a més ho estendria al fet que a vegades se posa més ènfasi en obrir traces "poc intel.ligents" per motius gairebé privats/personals que en buscar alternatives pels antics camins. L'exemple de la zona del tallafocs crec qu'ilustra prou bé el que vui dir. Però totxo totxo!!!

  ResponElimina
 2. A la foto que surten les restes d'un aqüeducte, és realment un aqüeducte o pot ser un altre tipus de construcció? Estava mirant de trobar l'origen de les restes... Gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. T'explico el que em van dir fa bastants anys. D'aquest barranc que ara fa la Tosca de les Canals (no crec que sigui exactament el nom del barranc), més amunt agafaven l'aigua, per un aqüeducte, del que sembla només en queda aquest tros de pilar, portaven l'aigua directament al Molí del Gegant.
   Jo no sé si es la veritat, però el que estic segur es que es el que em van explicar. Jo no ho he anat a esbrinar mai i ara menys ja que no estic físicament en forma.
   La veritat es que si no es la base d'un aqüeducte, ha de ser alguna construcció referent a aprofitament de l'aigua, ja que si no, no hi hauria explicació que estigui a la vora del riu i en la confluència amb el barranc. Es una opinió.
   A la guia del 1960 quan passen per aquí no expliquen res, però em penso que tu ja t'ho deus haver llegit.
   Cuida't

   Elimina
 3. Gràcies. El que mirava d'esbrinar si hi ha alguna relació de les restes i/o el aqüeducte, amb el desaparegut Molí dels Escanals. El barranc correspondria amb "els Escanals del Mas d'en Bella", que vindria de "Els Canals" amb l' article salat. He remirat l'entorn però no he trobat cap vestigi que pugui confirmar la tesi.

  ResponElimina