"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


diumenge, 6 de maig de 2012

Castellet de Banyoles (Tivissa) i Coll del Moro (Gandesa)

Entrada al poblat de Castellet de Banyoles (tecleja a la fotografia per veure l'àlbum)


Necròpolis del Coll del Moro (tecleja a la fotografia per veure l'àlbum)

Avui ha estat de visites culturals. Primer he anat a veure les runes del Poblat Ibèric del Castellet de Banyoles (Tivissa), a la carretera entre Mora i Tivissa, l'entrada del camí està al costat del quilòmetre 24 i està senyalitzat.
Està en un enclavament privilegiat, en un altiplà d'uns tres quilòmetres de llarg, pels costat hi han els barrancs de Molló i de Banyoles i pel front el Riu Ebre. Abans de l'entrada del que es pròpiament el poblat hi ha una baluerna horrorosa en forma d'edifici, que crec que deu ser un centre de benvinguda, però està tancat. Ja passant al que es el poblat, a l'entrada hi ha el que eren dos torres de defensa, i les restes d'unes poques construccions, aquestes restes son línies de pedres marcant el contorn del que devien ser. Hi han plafons indicatius. Seguin recte, i al final a l'esquerra s'arriba al que era una torre de vigilància sobre el riu Ebre, la seva antiguitat no està massa definida. El que si que es veu es una panoràmica amplíssima.
Seguint cap a la dreta es troba les restes del que era un gran poblat. A tota la zona sembla ser que continuen les excavacions però com es normal deuen estar aturades.
Entre mig de l'entrada i el poblat hi han dos barraques bastant actuals, atrotinades i que desentonen totalment.
A poc d'arribar m'han avançar un munt de ciclistes, i pel que sembla han donat un tomet i s'han tornat per on han vingut i quan estic ja marxant arriba una parella jove.
M'ha fet molta gracia visitar-ho i ho recomano totalment a tothom. Del lloc hi ha molta informació a inet.
Quan he acabat i com encara era aviat m'he anat fins el Coll del Moro, a Gandesa. No he estat mai i la veritat es que no he llegit res abans, només sabia de la seva existència pels cartells al passar per la carretera.
Arribo on hi ha un camí que entra al lloc senyalitzat com Poblat Ibèric (abans ja he passat un altre on es veuen les restes d'una torre), deixo el cotxe i em trobo amb una porta tancada i una tanca metàl·lica que rodeja l'entorn, faig un cop d'ull i em sembla veure restes, però no per on entrar. Agafo el cotxe i segueixo a veure si trobo quelcom mes, però des de la carretera vaig veien la tanca, aparco el cotxe a l'esplanada del restaurant del Coll del Moro i vaig a buscar si hi ha alguna falla a la tanca. Vaig resseguint la tanca per la part contraria a la carretera sense trobar per on entrar, fins que arribo a la part del davant, prop d'on abans havia deixat el cotxe i trobo una falla en la tanca i em colo per allí.
No es un poblat, es una necròpolis, pel que he llegit després (també hi ha molta informació a inet) el poblat era on he vist les restes de la torre i havien tres necròpolis, aquí, on després van posar el lloc de comandament de les tropes feixistes (si, aquelles que es van sublevar contra el govern i per la nostra desgràcia van guanyar la guerra), i un altre que no se on dimonis deu parar. Tornant a aquest primer lloc, hi ha una gran esplanada on es troben les restes del que eren les sepultures, en canvi el contorn tancat es molt mes gran, no se si es que esperen de poder fer treballs per trobar mes zones d'enterraments o que. Mentre estic acabant la visita arriba un cotxe i una parella de mitjana edat fan una visita des de l'altre costat de la tanca. Està tot bastant descuidat encara que el camí circular està netejat de fa poc i han començat a posar unes voreres amb peces de ciment per separar les tombes que fan pena (al meu gust) ja que amb pedres i ben posades hauria quedat de conya, si es que havien de posar alguna cosa.
Surto vaig a buscar el cotxe i me'n vaig fins on he vist la torre. Aquí si que no veig la possibilitat d'entrar. Hi ha un cartell d'obres.
Abans de finalitzar pujo amb el cotxe on estava el comandament feixista i on encara es conserven unes poques restes de les tombes. De la visió general que devia haver aquí quasi no queda res ja que els pins s'han fet alts i grossos i tapen molt la visió. Queda en peu el monòlit amb les restes s'un escut i del “aguilutxo”, i es pot veure com hi havia una inscripció que començava amb “Cau...”. Hi ha varis plafons i en un d'ells hi ha una fotografia on sembla que hi han dos Franco (QUINA POR!!!).
No he acabat d'entendre que si es poblat i necròpolis ibèriques el seu nom sigui Coll del Moro.
Arribant a casa encara he estat a temps de veure el final dels Tres Tombs i al nostre batlle saludant a tothom que passava pel davant (“Treballant per la Ciutat”).

3 comentaris:

  1. Enhorabona per ensenyar-nos el territori. No em penso deixar escapar el Castellet de Banyoles.

    ResponSuprimeix
  2. Val molt la pena encara que estigui totalment parat i comenci a estar abandonat.

    ResponSuprimeix
  3. al tanto que amb el que escrius del Felip Puig et perseguirà per allanamiento de morada

    ResponSuprimeix