"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


diumenge, 1 de maig del 2011

II Marxa per les Terres del Gaià (i 3er.dia, 1 de maig)

Castell del Catllar - A la desembocadura del Gaià

Per avui ens queda l'última etapa que ens portarà des d'Argilaga fins el mar, a la desembocadura del Gaià. A poc d'aixecar-nos ens porten unes magnífiques magdalenes, unes de xocolata i altres de xocolata amb garrofa, que combinat amb cafès fets amb la cafetera del Casal o llet, ens fa omplir la panxa abans de sortir. A més ens han posat en plats les pakores que van sobrar d'ahir.
Avui s'ajunta una mica més de gent, uns només arribaran a El Catllar i altres fins el final. Després de les fotos de rigor sortim quan manques tres minuts per les nou del matí, per la TP-2031 als Pallaresos, però de seguida la deixarem acostant-nos al Gaià. Per la pista trobem alguns tolls d'aigua, que demostra l'aigua que ha caigut els últims dies, ahir sembla que no va ploure. Quan portem un hora, aproximadament, entrem en un tros rocós amb unes grans roderes a la roca, que demostren la quantitat de carros que devien passar per aquest camí en temps pretèrits.
Aviat entrem al Catllar, tot passant entre l'ermita de Sant Ramon i La Farga, industria totalment arruïnada encara que conserva la fumera. Pugem fins el castell on ens està esperant el batlle. Després d'acompanyar-nos a la sala d'àudio-visual on ens passen un de “curtet” sobre l'historia del castell, anem a llegir els parlaments i ens obsequien amb un bon esmorzar, entrepans, pastisseria, aigua i vi.
El castell està en reconstrucció, molt ben arranjat, amb sala de recepció i àudio-visual. Al costat del castell estan les runes, netejades del que va ser un poblat protohistòric.
Baixem cap el Gaià, que està completament sec degut a que el pantà no deixa anar l'aigua mínima estipulada, el que es una lluita que hi ha entre ela habitants d'aquestes terres i Repsol, i el resseguim per deixar-ho i passar per Ardenya. Aquí estan de festes amb uns gegants, em va sembla entendre que a un li diuen el “manotes”, i dos pertanyen a l'Associació cultural “L'Òliba d'Ardenya”. Tornem a baixar al riu, deixant-lo novament per entrar a La Riera de Gaià, on fem una parada tècnica (cerveses o similars). El dia dona per això.
Al sortir de la Riera i davant de l'església de Santa Margarida podem contemplar un gran exemplar de plataner. Tornem a baixar al Gaià. En aquesta zona s'han fet varies actuacions per recuperació de la flora, amb plantades de diverses especies vegetals, aptes per la zona, i la gent està contenta per que estan donant els seus fruits. Ens desviem una mica del curs del riu, per passar per la Sèquia, i ràpidament arribem a l'Hort de la Sinia, on ens espera el dinar. Aquí es dediquen a la agricultura ecològica i han fet diverses actuacions, algunes amb la cooperació d'entitats socials. Arribem a un quart de tres, després de fer quasi 15 quilòmetres.
Per dinar tenim amanida verda (clàssica), llonganissa a la brasa, pa torrat, pomes, aigua i vi.
Després de dinar ens anem tots junts fins a la desembocadura del Gaià, on fem les fotografies de rigor i es dona per finalitzada la marxa. A mi em porten en cotxe fins a l'estació d'Altafulla i espero el tren que em portarà a Reus.
El dia ha estat assolellat, la caminada ha estat suau, agradable i amb un paisatge, del Baix Gaià, que s'ha de veure.
Com ha conclusió d'aquests tres dies he de dir que ha estat una marxa molt positiva per a mi, no se si els organitzadors hauran aconseguit els objectius de conscienciar a la gent dels pobles (els que no ho estaven) de la necessitat d'actuacions actives per salvaguardar uns espais naturals dignes d'això, i d'intentar aconseguir el que desitgen, el camí vorejant tot el Gaià. L'ambient ha estat molt bo, felicito al Lluís, a l'Hèctor, als Joans, a l'Antonio, als Oriols, al Ricard, la Bea, i als altres con qui he conviscut per la alegria i bon humor que transmeten. (Confio que als que no he anomenat em perdonin. Ho sento però no me'n recordo de mes noms.)
El terreny com he estat comentant, el primer dia era de camps de cereals, vinya, i terra de garriga, el segon sobretot vinya amb algun tros d'olivers i garrofers i el tercer vinya i cap el final, horta.
El temps ha estat assolellat els dos últims dies, i tapat amb pluja el primer dia fins a l'hora de dinar, després solejat.
Només voldria fer una petita observació a l'organització (que no s'interpreti com a critica), crec que el tercer hauríem de visitar, el mes a prop possible, el pantà del Gaià, abans del Catllar. Hi vaig pensar al tren de tornada que va ser una llàstima, potser degut a l'horari a arribar al Catllar, ja que ens esperava el batlle. Ho fan el millor possible i amb la voluntat que tenen, per a mi, es suficient, pel que no hi ha res a dir.
No se si tornaré a l'edició de l'any que ve, ja que, com sempre comento als companys, estic convençut que no em queden masses anys de sortir en plan una “fort”, pel que no vull repetir massa i així poder abastar el màxim possible de llocs a visitar, però aquesta me l'apunto i podria ser una excepció.

Per baixar el track, teclejar aquí. Per veure o baixar les fotografies, aquí.
00000000000000

3 comentaris:

  1. Joan del Catllar6 de maig 2011, 12:40:00

    Joan, et felicito pel blog, i t'agraeixo molt les fotos, els tracks i els comentaris, per no dir la teva companyia al llarg de la marxa. Com a organització només comentar-te, l'any passat vam passar per l'embassament i per la llera fins al Catllar, però que aquest any per agenda de l'alcalde no podíem fer marrada i així vam poder veure el camí carreter. Cada any fem variacions sobre la ruta, l'any que vé mirarem de passar pel marge esquerre del riu (Salomó-Vespella).

    Salut

    Joan del Catllar

    ResponElimina
  2. Hola,

    Puc utilitzar alguns fragments pel blog de l'argilaga? http://largilaga.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Pots utilitzar tot el que et convingui, sense problemes. No se si t'has fixat que en cap moment faig referència a que s'ha de demanar permís per usar els meus textes, fotos ni per res.
    Estic segur que faràs un bon us.

    ResponElimina