"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


dimecres, 2 de setembre del 2009

Llac Mut

Article de Gustavo Duch, Director de Veterinaris sense Fronteres, publicat en El Periódico el 12/07/2005.
"Més de la meitat de les 350 espè­cies de peixos del llac Victòria han quedat extingides, devorades totes per una de més gran. Dagaes, tilàpies o bagres de poc valor co­mercial, però que assecats o fu­mats són aliment bàsic per a la po­blació des d'abans de sempre, han estat engolits per la perca, recent inquilina d'aquestes aigües.
La perca va ser introduïda per espècimens humans amb acusada vocació comercial que van veure en el seu ràpid creixement i en el seu sabor un substanciós negoci. Mentre la pesca tradicional està a l'abast de tots, aquest monstre del llac Victòria exigeix arts només possibles per a la indústria. Filetejada i congelada es ven als nostres mercats normalment amb el pseu­dònim de nero. La neocolonització, disfressada de progrés, desenvolu­pament i indústria, no deixa espai per als pescadors tradicionals. Avui no poden sobreviure amb la seva feina, el llac s'ha assecat per a ells. Els queda alimentar-se de les espi­nes i les restes que el canibalisme industrial menysprea. Cinc-centes tones de perca volen cada dia de les regions del llac per a dos mi­lions de paladars, europeus i israe­lians la majoria. Dos milions d'és­sers humans a tocar del llac passen gana. Cada dia.
Així, a la mateixa velocitat que les perques exterminen espècies autòctones del llac, desapareixen també, potser definitivament, els pobles africans, ja que per gentile­sa del senyor Lliure Mercat, els tra­ficants són més competitius que ells. Aquest holocaust humà i eco­lògic dels nostres dies s'explica a "La pesadilla de Darwin", actualment als nostres cines".
Encara que l'article es de l'any 2005, la veritat es que es molt actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada