"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


diumenge, 24 de novembre del 2013

Cabacés, ermites de Sant Joan, Sant Roc i la Foia, i la Serra dels Solans


Ermita de Sant Roc

Els Caminants han preparat aquesta sortida per avui, en espera de que jo ja hagués tornat del nostre viatge, i l'han preparat sortint de Cabacés per passar per les seves ermites i retornar per la Serra dels Solans.
Ens trobem a l'aparcament d'abans d'entrar a Cabacés, ens preparem i sortim quan passa mig quart de les nou del matí, tot seguint la carretera i entrant al poble per creuar-ho, passar per davant de l'ermita de Sant Joan, que com es normal està tancada, i seguir per la seva dreta tot pujant. Arribem a l'ermita de Sant Roc, es una raconada agradable però molt obaga. L'ermita està construïda a la recer d'una punta d'una gran balma, està tancada però hi ha una finestra amb reixa que deixa veure el seu interior. Per una porta es pot passar a la part de darrera, pel costat de la construcció. De darrera surt un senderó que segueix a recer del roquer. L'ermita té unes finestres davant i darrera que permet veure una mica el seu interior, allí junt als bancs dels feligreses hi ha el que es coneix una cadira de la vídua.
Seguim pista amunt i on s'enllaça amb la que ve del poble i va a la Foia, i una mica enlairat hi ha l'Aljub de Sant Roc, una magnífica construcció, on a la part de darrera hi ha les obres en pedra d'un recollidor que canalitza l'aigua cap l'aljub. D'aquí fins a la Foia es va sempre per pista apta per a cotxes.
A la Foia parem a esmorzar i a prendre el cafetó que com cada sortida porta la Dolors. També aprofitem per fer la foto de grup. Seguim cap l'oest, per pista. Es un Itinerari de Flora, on hi ha plafons on indica algunes especies d'arbres davant d'un exemplar de cada un d'ells. Deixem aquesta pista que se'n va cap a Cabacés, i seguidament ens desviem per visitar la Covassa, gran balma obrada, on hi han dues construccions, una tancada amb una porta i l'altre amb la porta i part de la paret xafades. Segons he llegit va ser un refugi durant la guerra.
Quan arribem a la cruïlla amb el camí que va cap a Margalef i mentre la majoria s'espera al costat del pal indicador, quatre ens anem a veure si trobem la Cova dels Casaments. Encara que anem per l'antic camí de bast, ara molt deteriorat, ara ja no passaria el bestiar carregat, i com el gps ens marca que la cova ens queda a dalt a la dreta, i gracies a les seves indicacions podem rectificar, per algun rastre i algun camí de parada podem arribar fàcilment a la cova. Torna a ser una balma obrada, al costat mateix d'una bassa. Hi ha una pared a tocar la bassa i uns restes que indiquen que hi havien parets entre la balma i la pared del costat de la bassa, com si hagués estat tancats d'habitacles varis o habitacions, i es com si el camí passés per on està la bassa i al fer-la, haguéssin tirat les parets transversal per fer el passadís cap l'habitacle que queda en peu. Al sortir d'aquí no cal seguir per on hem pujat sinó que hi ha un camí que en varies llaçades ens porta a trobar-nos amb el grup.
Al poc trobem la primera desviació a les Coves Altes, però nosaltres seguim cap a la Serra dels Solans. Deixem la pista, en una esplanada, agafant a l'esquerra que es un camí vell de bast. Es un camí força batut que va guanyant alçada poc a poc, amb alguna pèrdua d'alçada intermèdia, fins arribar a la carena de la Serra dels Solans. A l'esquera tenim el Riu Montsant i veiem Cabacés. Darrera de tot ens hem quedat dos, els altres han anat marxant més ràpid. Passem pel costat d'una barraca sense teulada, i quan el camí comença a baixar tot deixant la carena, i a ma dreta queda una barraca de pedra seca, gran i integrada amb el marge.
Quan estem arribant al pont que creua el riu, a les portes del poble, els dos de cua, veiem que la resta del grup ens estan esperant a l'altre costat del pont. Segons els mapes el pont es medieval, però no ho sembla, en tot cas l'arcada de baix ho era i el camí anava a un nivell molt inferior, i han construït una elevació al damunt. Hem estat de sort que l'església estava oberta i hem pogut apreciar el retaule gòtic del segle XV. També em vist una placa al carrer que posa “Relleus visigòtics procedents del Monestir de Bíclarum”, els relleus no els hem vist i a casa no he trobat referencies a aquest monestir, l'únic que he trobat es que potser es refereix a Vallclara, però potser. També es curiós el cartell de com va estar construïda o reformada la font, ja que son amb peces del temps dels romans o dels visigots.
Arribem al restaurant, on hem quedat per dinar. Son tres quarts de dues i hem fet uns dotze quilòmetres. Al restaurant Neus, i amb molt bon humor, passem del dinar a la sobretaula entre bromes, acudits i xerrada amistosa.
El dia en quant al temps ha esta fred, al començament, però acceptable. En quan ha sortit el sol ha estat agradable. En quan a la companyia, com sempre, ha estat perfecte, sempre al grup reina el bon humor i la companyonia.

Per baixar el track, teclejar aquí. Per veure o baixar les fotografies, aquí.


00000000000000000000



00000000000000000000

dijous, 14 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dies 12 i 13


Dia 13 de novembre del 2013. Bangkok


Lumphini Hall - Estatua del King Mongkutklao

Avui ens hem aixecat bastant tard, anem a esmorzar, com sempre es a base de buffet lliure, on ens aprofitem una mica ja que avui es dia completament lliure i pensem que ja veurem si dinem. Agafem un taxi, jo em pensava que era els recomanats, un Taximeter, però es un dels que has de fer preu, hi com no el trobo car, potser ho es, l'agafem, indicant-li que ens porti al Lumphini Park, ell intenta convèncer-nos de deixar-nos a un lloc per fer “shopping” però com ens mostrem inflexibles ens deixa a l'entrada del parc. Visitant-ho ens comença a ploviscar, pel que busquem una sortida i anem a agafar l'Sky Train, i ens anem fins a l'última parada, on baixem per anar a unes grans superfícies. En principi busquem les galeries d'ahir però no les trobem, i ens quedem en les més a prop, on comprem uns quants records, aprofitem per dinar, la veritat no massa bé, però ens traiem el mal gust fotent-nos unes plàteres de gelat que costa més que el dinar. Tornem cap l'hotel amb l'Sky Train, ara ja es hora punta i va molt ple, però no errem, ni la direcció ni on baixar ni el camí a peu cap l'hotel.
Preparem les maletes ja que entre deu i onze de la nit ens vindran a buscar per portar-nos a l'aeroport. Baixem a les deu i mitja, entrego les claus a recepció i a la recepcionista l'he d'explicar que som conscients que tenim l'habitació pagada fins demà a les 12, però que l'havíem llogat tot sabem que la deixàvem avui a la nit. Al final ens entenem, s'ofereix a trucar-nos un taxi, però no cal ja que ens ha de venir a buscar un guia i un xòfer, fet que succeeix a dos quarts d'onze.
Ens portem a l'aeroport, fem el chek-in, l'embarcament, passar la duana, el control de seguretat, el de passaports, o sigui tot el que toca, i el

 i dia 14 de novembre, viatge cap a Barcelona, amb transbord a Doha


Sortim cap a Doha, transbord d'avions amb tres hores d'espera. Arribem a la terminal 1 de Barcelona, paguem l'aparcament i cap a casa, on arribem molt cansats.

Una experiència molt maca i per a mi, molt enriquidora de la que no m'importaria poder repetir.

0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan)Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dimarts, 12 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 11


Dia 12 de novembre del 2013. Bangkok

"Buda de Oro" i "Buda Reclinado"

La guia ens ve a buscar a les 9 del matí. La guia resulta que es un travesti, però molt simpàtic/a. Ens porta al Temple Wat Traimit on està el Buda d'Or, hi ha una historia sobre aquesta estàtua de que la van trobar sota una xapa de metall, per protegir-la de la pluja, ja que estava a la intempèrie. Per veure informació mirar aquí. Després ens porta al Gran Palacio, on es troba el Buda Esmeralda. Però en el camí entre els dos llocs ens trobem una gran manifestació en contra del govern, amb una multitud de monjos al davant. La guia ens fa córrer per entrar al Gran Palacio no sigui què els manifestants vulguin entrar i hi hagin disturbis. A la porta hi ha una bona colla de soldats. El Buda Esmeralda es l'únic que no es pot fotografiar. Per veure informació mirar aquí. A tots els temples amb budes ens fan descalçar. I per finalitzar anem al Temple de Wat Pho on hi ha el Buda reclinado. Una bona informació la dona aquesta pàgina (->) .
Una vegada vist aquests temples i el Gran Palacio (Palau Reial) em fa pensar que tant els reis com la religió d'allí gaudeix o gaudia d'una riquesa incomprensible.
Després de finalitzades les visites programades, la guia ens deixa a la porta d'uns grans magatzems. Donem un tomb i dinem en un dels diversos restaurant que hi ha.
Per tornar a l'hotel agafem el tren elevat (Sky Train), però amb la mala fortuna de equivocar-me de línia, ja es mala sort que havent només dos línies, agafem l'errònia. Com no ho veig clar ho pregunto i uns passatgers del tren em fan veure l'error. Hem de baixar, agafar el tren en direcció contraria, o sigui cap el començament, baixar un pis, i agafar el tren de l'altre línia. Les parades de les dos línies de la mateixa estació, estan a nivell diferent. Una vegada a la parada més a prop de l'hotel, baixem i ens anem xino-xano cap allícaminem una mica de més ja que com avui no es el meu dia, m'empasso la cruïlla i donem alguna volta que no estava prevista. Maite està molt cansada i es posa al llit a descansar, mentre jo surto a donar un petit tomb per la zona, hi han paradetes de menjar a les voreres, i es bonic veure una mica l'ambient del carrer, encara que no es un carrer de les zones més típiques, ja que es una avinguda es agradable veure l'ambient que es respira a la vorera. Al carrer on està l'hotel, també hi ha un parell de restaurants d'una mica de luxe.

0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan)Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dilluns, 11 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 10


Dia 11 de novembre del 2013.  Siam Reap, visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok


Old Merkat a Siam Reap - Temple Bakong

Per avui hem quedat a la tarda en comptes del matí, només teníem programat el matí i a l'aeroport hem d'anar al vespre. En la programació estava, a més, previst deixar les maletes a la consigna i abans d'anar a l'aeroport poder fer-se una dutxa a l'hotel. Com creiem que es millor tenir el matí lliure i empalmar la visita amb l'anada a l'aeroport. A més la guia ens ha explicat que ahir a la tarda-nit anava de casament i està clar ella ens intenta convèncer d'anar a la tarda. Com a tots va millor, pos endavant.
Al matí vaig sol a intentar trobar un mercat local que no sigui completament turístic, i el trak trak em deix a prop, cosa que en realitat no ho se, però després de caminar una mica ho trobo. Un mercat local sempre s'ha de visitar, però si a més es un país completament diferent no hi ha perdó de no fer-ho. Es veu com tallen la carn, com netegen el peix, tot fresc i del dia. Parades de tot, fruita, especies, carn, peix, roba, estris i com no, de records i regal. Parades del mercat amb la paradista asseguda damunt del mostrador amb els peus tocant la carn que talla o la verdura i fruita que ven, etc. I tota la classe de menjar diferent de la nostra. Si anés sol segur que esmorzaria en una de les parades de menjar on junt a menjar no massa agradable a la vista hi ha que si que ho son. Tot tombant el mercat i dins del mateix edifici, tot son parades de regal i records. A més es bonic perquè la majoria de parades de records i roba, i la majoria de les altres que no son pròpiament de menjar, saben unes quantes paraules en angles i mitjançant aquestes intenten convèncer-te de que compris, i quan ho fas i has de regatejar es fa mitjançant una calculadora que tenen (igual que les nostres, està clar) on ells van posant el preu que et demanen i nosaltres el que oferim, fins que es queda d'acord o marxes sense comprar.
Torno a l'hotel i com hem de dinar per la nostra compte, ara, els dos tornem on he estat jo sol, es a Old Merkat. El visitem conjuntament encara que Maite no aguanta l'olor de les parades de peix, la veritat es que aquell tros fa una pudor molt pitjor que la resta del mercat. Dinem en un restaurant davant del mercat, mengem molt be. Tornem a l'hotel on esperem que ens vinguin a buscar la guia i el xòfer.
Visitem el Rolous Group, compost per temple Preah Ko, el de muntanya de Bakong i el Lolei situat en un antic dipòsit d'aigua, aquest està molt malmès i ple d'herbes. Entre aquests temples veiem un enterrament, porten cinc monjos a dalt del carro mortuori. També en aquest tros em surt una noia muda que talla una flor d'un arbre i me la ofereix perquè li doni alguna cosa, després em sabrà molt greu ja que li torno la flor i no li dono res. Al costat del temple Preah Ko hi ha una residencia de monjos i una gran pagoda.
Ens porta a l'hotel a buscar les maletes però no ens dutxem. Com sobra temps abans d'anar a l'aeroport ens porta a una botiga hindú on venen unes estores fetes a ma molt maques, però nosaltres donem un petit tomb i marxem, segur que la guia deu tenir comissió. Després i per què encara ens sobra temps ens porta a un lloc on nens sense recursos estudien un ofici i fan artesania, però li demanem que ens portin ja a l'aeroport. Arribem tres hores abans pel que hem d'esperar. Aquí veiem coses curioses, com gent que embarca cap a Hanoi amb capses de peix.
La guia que hem tingut es una noia de 27 anys, casada amb una nena, molt agradable i que es sap la lliçó de memòria, ens dona una quantitat de dades que ens es impossible assimilar-ho.
Camboja per a mi ha estat molt interessant, es un país més pobre que Vietnam, però molt segur, la proba es que al mercat he vist moltes dones amb els diners a la mà, incloent una dona, a fora del mercat, que portava un bon feix de diners, aquí això es impensable.
L'aeroport de Bangkok es grandiós, no es necessita visat, encara que per gent d'uns altres països si. Després d'agafar les maletes no trobem la sortida, fins que al final trobem una, posa sortida C. Una vegada fora no trobem a la guia, després d'una estona d'esperar i quan comencem a posar-se nerviosos, recorro el passadís, que per cert es molt llarg, i trobo la guia amb el cartell amb el nostre nom, està en la sortida B, que es per la que havíem de sortir i no em vist. Ens porta fins el cotxe i cap a l'hotel a dormir, ja que es força tard. 

0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan)Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

diumenge, 10 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 9


Dia 10 de novembre del 2013. Antiga ciutat de Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan i altres temples)


Al Conjunt monàstic de Preah Khan - Al Temple Ta Prohm

Avui continuem amb els temples de l'antiga ciutat de Angkor Thom, visitant el conjunt monàstic de Preah Khan amb la historia o mitologia de la espasa sagrada, el temple de Neak Pean, submergit a les aigües, el conjunt del Temple Ta Som, amb les arrels de grans arbres que envaeixen alguns dels murs i algunes parets del temple, el Temple Banteay Kdei, amb bastant d'herbà que intenta menjar-se les torres. A aquest últim hi pujo jo sol, no hi ha escales de fusta i es puja per les escales originals, estretes, altes i desgastades, pel que les fan bastant perilloses. No hi ha tanta gent com a les d'ahir però deu-ni-do. Maite i la guia m'esperen baix. Aquest temple estava previst per la tarda però fent-ho ara que encara tenim temps ens queda menys “feina” per després. Des d'aquí ens porten al restaurant, també molt bé, donant-se a triar dos opcions de cada plat.
El Temple de Ta Prohm es el que estava en mig de la selva i el van descobrir, la veritat es que les grans arrels dels grans arbres se l'estan menjant, si volguessin treure les arrels es esfondraria tot, ja que estan entre les pedres dels murs. Aquí van filmar unes escenes de una de les pelis de “Tom Raider”. No hi ha paraules per definir tot el que veiem. 
El temple de Ta Keo està tancat per que va haver un accident mortal no fa gaire, em sembla entendre que era un xinès, es un altre sense escales de fusta i que s'ha de pujar per les escales perilloses originals, però el perill gros es al baixar. I finalment veiem un des dos bessons, el de Thommanon, i no anem, ja que son iguals, al de Chau Say Tevoda que segons ens diu està molt més deteriorat.
Tots els temples que em visitat tenen més o menys la mateixa distribució. Entre dos i quatre portes d'entrada , orientades als diferents punts cardinals, per entrar al complexe, tot rodejat de murs. Llavors unes biblioteques als costats, i la part central amb més o menys torres, no cal dir que la central es la més alta. A la majoria de les torres, quadrades, tenen tres falses portes i la verdadera i a dins una figura de buda (en algunes ja no hi es) més o menys deteriorada i més o ménys ornamentada. Per arribar a la part central on hi son les torres, s'han de pujar varis nivells, i aquí ve el problema principal que son les escales. Als diferents nivells acostuma a haver els passadissos que van donant el tomb, sempre rectangular, i a les vores de les esplanades figures de lleons, dracs o similars. I a les parets de les galeries figures de les Apsaras, Nagás, dimonis, etc. Quan es creuen les galeries hi havien Shiva Llingas o estàtues de Buda. Encara que hi han temples una mica arranjats, la veritat es que en tots, em dona la impressió que en qualsevol moment es pot enfonsar algun tros. També es digne de veure els sostres amb les seves voltes de pedra.
Anant cap l'hotel parem per fotografiar a una colla de monos. Després de descansar una mica a l'hotel, agafem un tuk tuk í anem a un mercat de productes turístics i on hi ha algun restaurant típic, donem un tomb bastant intens, i al final tornem cap el hotel, jo volia anar a visitar el mercat local, però no ho trobem i ja es tard.
0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dissabte, 9 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 8


Dia 9 de novembre del 2013. Antiga ciutat de Angkor Thom, amb els temples Bayon, Angkor Wat i altres varis.

Al Temple Bayon - Angkor Wat

Ens venen a buscar a les 9 i anem a visitar l'antiga ciutat de Angkor Thom, tot està bastant malmès però encara conserva la seva majestuositat. Està tot ple de turistes. Abans d'entrar hem de treure les entrades que per evitar fraus te la fan fent-te una fotografia i posant-la a la papereta, i a cada temple abans d'entrar l'has de ensenyar. Una vegada passada la primera porta veiem els elefants portant turistes a donar el tomb, segons sembla hi ha quatre i segons ens comenta la guia lis claven uns ferros al cap perquè caminin, ja que si no s'estan quiets. També veiem monos que surten dels boscos perquè els turistes li donin de menjar, son pacífics i molt fotografiats.
El primer i més famós es el Bayon amb 54 torres i una cara de buda a cada cantó de cada torre, i cada torre coronada amb una flor de loto. Hi ha algunes bastant ben conservades però altres molt malmeses incloent les que no queda res. A més degut al deteriorament general un no s'acaba de fer totalment la idea de que estava construïda. Al arribar al temple central hi ha un mur amb unes escenografies de les batalles ancestrals. Segons ens explica la guia aquí van filmar algunes escenes de “Indiana Jones i el Templo Maldito”. Això si, per començar a visitar Cambodja això es espatarrant. Seguim amb el temple Baphuon, el Phimeanaks, la terrassa dels elefants i la del rei leprós. Tot entre mig d'una multitud. A Baphuon, Maite i la guia no pugen als últims nivells, les escales son altes i estretes, pujo jo sol, això de sol es un dir ja que hi ha una multitud pujant i baixant, però la veritat es que s'ha d'anar amb molta compta, això que als trossos més espatllats hi han escales de fustes, però que conserven molt la verticalitat original.
Ens porten a un restaurant a dinar, la guia ens explica que el que tenim pagat es el menú, però hi ha dues opcions de cada plat, igual com a Ho Chi Minh però aquí ens ho explica i no passa res. Dinem bastant bé, no ens podem queixar ja que es menjar del lloc.
Després això ens anem a Angkor Wat, que es el temple que sempre es veu a les fotografies, es magnífic. Aquí comprem un coco per veure el líquid, a Maite no li agrada i jo ho trobo una mica insípid. A aquest temple també pujo sol als últims nivells, hauria estat complicat per Maite i a la guia em penso que li fem un favor, a més les explicacions ens la ha donat totes abans de pujar.
Al migdia la guia ens ha encomanat taula a un restaurant-bufet que fan un espectacle de ball típic vietnamita al vespre. Anem a l'hotel i a les 7 i mitja agafem un TukTuk, que es un taxi compost per una moto amb un carret darrera amb seients, que ens porta al restaurant. Està completament ple, sort que s'ha encomanat i tenim una taula més o menys centrada, no a les primeres files, però on es pot seguir molt bé l'espectacle. El menjar es a base de bufet on hi ha de tot, això si, condimentat al seu estil. Hi ha amanides, sopes, carn, peix, de totes maneres condimentades. També hi ha uns cuiners que fan menjar al moment sota demanda. Em foto un fart. Mes o menys a les 8,30 comença el espectacle, son 6 balls típics que representes accions de la seva historia i/o mitologia. Abans de finalitzar passen els cambrers amb els comptes per cobrar-los. Després d'això ens tornem a l'hotel amb un altre Truk Truk. Cada viatge costa 2 dòlars, o sigui molt barat.
Un dels motius més repetits en les talles i escultures de tots els temples que hem vist avui i que veurem els pròxims dos dies, a més de la cara de Buda, es la cara femenina de les Apsaras o Ballarines Celestials, es una herència de la mitologia Hindú, i estan repartides per la major part de la ciutat antiga d'Angkor. Un altre cosa que veurem també en abundància son les Nagás son un forma de éssers o semidéus inferiors amb forma de serps, amb la particularitat que tenen més d'un cap, i poden tenir fins a tretze, però sempre en nombre imparell.
Unes grans figures custodien els temples d'Angkor, la majoria d'elles imitant formes d'animals, sobre tot de dragons i lleons. A l'entrada de Angkor Thom hi ha una llarga avinguda amb una filera a cada banda, en un costat hi han els deus i als altres uns dimonis.
En les parets dels passadissos de Angkor Wat podem trobar la representació en pedra de la Batalla de Kurukshetra. En la part central de la representació, el duel entre Bhima i Duryodhana. Copio una de les descripcions que he trobat a “inet”, la deixo en castellà sense traduir-la:
La Guerra de Kurukshetra es un componente esencial del texto épico hindú Mahábharata y por tanto de la Bhagavad-Gita (que es una sección de éste).
De acuerdo con el Mahábhárata, la lucha entre clanes hermanos (los Kuru y los Pándava por el trono de Hastinapura (cerca de la actual Nueva Delhi), fue resuelta en una guerra, en la cual un gran número de antiguos reinos participan como aliados de los clanes rivales. La localización de la batalla fue Kuru-kshetra (campo de los Kuru), en el actual estado de Haryana, en el Norte de la India.
El Mahábharata cuenta que la batalla duró dieciocho días, durante los cuales grandes ejércitos procedentes de toda la India lucharon en ambos lados. La importancia dada a la narración de esta guerra es evidente, ya que mientras la duración de la historia es de siglos e involucra a varias generaciones de familias guerreras, la narración de la batalla, de sólo 18 días, ocupa la mitad del libro.
La mayor parte de la narración describe con bastante minuciosidad las batallas individuales de los diferentes héroes de ambas partes, las formaciones militares empleadas cada día para ambos bandos, la diplomacia de la guerra, reuniones y discursos entre héroes y comandantes cada día antes del comienzo de la guerra, las armas utilizadas, etc.
Los capítulos (parvas) relacionados con la batalla, del capítulo seis al diez, se consideran entre los más antiguos del Majábharata. El Bhagavad Guitá, texto sagrado de la filosofía hindú incluido en él, se considera un añadido posterior al Majábharata que vuelve a contar la conversación entre el pándava Arjuna y Krishná, sacando a la luz la reticencia de Áryuna a luchar contra miembros de su propia familia.
Los hinduistas que creen que la batalla de Kurukshetra fue un hecho histórico, lo datan entre el año 3102 a. C. y el 800 de nuestra era, basándose en cálculos astronómicos y en la información del Majábharata. La mitología de la batalla de Kurukshetra se describe también en la Batalla de los Diez Reyes, mencionada en el Rig Vedá1
Según el libro, el ejército de los Pandavas, mandado por Dhristadyumna, se dividía en 7 "divisiones" sumando 1.530.900 hombres, mientras sus rivales, los Kauravas al mando de Bhishma sumaban 11 "divisiones" o 2.405.700 hombres. La batalla fue increíblemente costosa para ambos bandos, sobreviviendo solo 8 pandavas y 4 kauranas a ésta.2
Un enorme bajorrelieve de 94 m de longitud describe esta batalla en los muros del templo de Angkor Wat (Camboya), en el siglo XII d'C."
Un altre motiu que em trobat en els diversos temples es el Shiva Linga, també ve de la tradició hindú. El Shiva Linga és un fal·lus erecte, que té un significat simbòlic del qual va més enllà de les seves connotacions genitals. També pot trobar-se en els altars dels temples a tot el de l'Índia. Si observem d'a prop un Shiva Llinga, ens adonarem que el fal·lus en realitat descansa sobre un “yoni”, és a dir, l'òrgan genital femení. Això simbolitza que solament sobre la base de la seva polaritat oposada podrà establir-se sòlidament la força masculina. Aquests Shiva Linga en els temples que hem visitat, en quedem pocs de sencers, la majoria ja només tenen el “yoni”. Hem de tenir en compte que aquests temples han tingut segons el períodes una dedicació al budisme i altres a l'hinduisme, i aquesta religió tenia tres divinitats: Brahma (Creador), Vishnu (Conservador) i Shiva (Destructor). 


0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

divendres, 8 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 7


Dia 8 de novembre del 2013. Ho Chi Minh, Riu Mekong i Siam Reap

Palau de la Reunificació - Fàbrica de caramels de coco, al delta del Riu Mekong


Avui ve la que sembla que es la guia oficial, les altres dos eren amigues ja que ella no va poder venir per problemes personals (dixit), i ens anem fins al delta del Riu Mekong. Però abans fem visita al “Palacio de la Reunificació” ja que ahir es va fer tard i quan vam passar estaven tancant. Es el palau on vivia el president de Vietnam aliat amb els USA. Es d'un luxe exquisit, i visitem, a més, una part del bunquer. Segons explica la guerra es va acabar quan els tancs del Viet Cong van entrar al recinte, després de tirar a terra la tanca que l'envolta. Ens quedem bocabadats del mobiliari i de la decoració que sempre està en correlació entre ells i amb el destí de cada sala.
El nom en Vietnam es de Cuu Long, que significa “El riu dels nou dragons”, aquests nom es perquè la desembocadura es dividia en nou braços, encara que a la actualitat només es conservin set. Durant el viatge ens truquen de Phoenix (majorista del viatge a la zona), tal i com va fer a Hanoi, per preguntar-nos com anava el viatge i jo els comento que el restaurant no era apropiat i explico el merder per la manca de entesa i la absència de la guia, tot i que es dins del cotxe i la guia actual ho sent. La guia ens informa que si estem d'acord canviarem una mica el programa, ja que la fabrica de totxanes està tancada i que en comptes d'això farem un tomb per un llogaret local d'una de les illes amb passeig en carro i baixant un canal en canoa. Quan arribem a la barca turística ens diu que el creuer no es pot fer cap a la desembocadura ja que hi ha molt mala mar, però que després el farem riu amunt. No hi posem cap pega. La creuada a l'ample del Riu Mekong es intensa, ja que les aigues baixen amb molta espenta, però el barquer, acostumat, ni s'immuta, al contrari, sempre riu.
Baixem, visitem la fabrica de caramels de coco on expliquen i veiem el seu procés, i on ens donen uns a provar, juntament amb una beguda alcohòlica típica. Després passem per uns horts locals sempre amb canals d'aigua, pugem amb un carro tirat per un cavall, visitant part del llogaret, i anem fins a un embarcador on esperem unes barques a rem, pugem i baixem pel canal fins el riu on espera la barca turística. Pel que veig les barques baixen a rems pel canal i pugen a buscar als pròxims turistes, ara amb motor. Amb la barca turística remuntem el riu, fins a un embarcador on està el restaurant. Ens donen un peix molt estrany que el personal i amb molta agilitat van extraient a trossos embolicant-los en una pasta i verdures i ..., i ens ho van passant, tot acompanyat per verdures i altres. No es massa del meu gust però m'ho menjo tot. Una vegada hem menjar i descansat una mica anem fins el cotxe que està estacionat al costat i pel pont nou i molta carretera ens porta al aeroport. De les guies hem quedat una mica molests encara que a elles no sembla que lis afecti ja que el tracte de l'últim dia ha estat tot correcte, segurament per obligació. Els cotxes continuaven portant nevera amb aigua fresca.
Arribem unes tres hores abans, i embarquem en un avió de les línies aèries de Vietnam. A l'avió ens donen unes fulles per omplir quan arribem a Cambodja, agafo el bolígraf de la motxilla, però quan vaig a omplir-ho una vegada s'ha enlairat l'avió m'adono que l'he perdut, s'ha degut caure al anar-ho a posar a la butxaca.
Quan arribem a Cambodja, a la porta pregunto a un funcionari i em diu que he d'omplir un altre paper, pel que ja no omplo els de l'avió. Passem per les finestres del visat, una bona conya, set o vuit persones en línia darrera del mostrador que es van passant els passaports fins a l'últim que va cridant a la gent. Una vegada això a la frontera, la policia diu que havíem d'haver omplert els altres i se'n riuen, a més hi ha un cabró que ens maltracta amb mals modes.
Una vegada solucionat i agafades les maletes sortim i ens espera la guia, ha quedat estranyada de la tardança, i ens porta a l'hotel.


0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dijous, 7 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 6


Dia 7 de novembre del 2013. Ho Chi Minh i túnels de Cu Chi

Sortint d'un dels túnels de Cu Chi - Tant de bo no es vegi mai més una fotografia com aquesta

A dos quarts de nou ens venen a buscar per anar als túnels de Cu Chi, quan arribem està ploviscant. Primer ens porten a un rafal (hi ha bastants) on ens passen un documental, en castellà, sobre els túnels i la guerra, i després la guia ens dona una explicació bastant detallada sobre el sistema de túnels, del que feien i com combatien. Es impressionant la capacitat dels Vietnamites en la lluita, tant amb els francesos com amb els USA, i la capacitat de restaurar la Ruta Ho Chi Minh, per la nit, per portar subministraments i armes als combatents, quan durant el dia era constantment bombardejada pels avions USA. Son més de 250 quilòmetres de túnels. Jo entro en un d'ells junt amb un grup però amb un guia del lloc per a mi sol. Després entro en un altre amb la guia pròpia. La visita a aquest lloc et fa molt de pensar sobre tot de la gran resistència d'aquests gent davant dels invasors, i de la seva inventiva per poder lluitar amb inferiors condicions, armament sobre tot. El sistema de túnels a tres nivells, amb algunes entrades molt estretes que només podien entrar ells i que a més havien d'anar arrossegant-se. I la quantitat de trampes sofisticades que van posar a la superfície. Tota la zona va quedar arrasada, encara que ara ja ha tornat a créixer l'herba i els arbusts. Ara es com un parc temàtic on es pot veure, en superfície, com era un hospital de dins dels túnels, com anaven vestits i armats els guerrillers que lluitaven pel seu país (ara a occident dirien que son terroristes), com aprofitaven les restes de les bombes i de la ferralla,  per fer noves bombes per ells, com construïen nous túnels, etc. Inclús en aquest parc temàtic conserven ben senyalitzat un de tants clots fets per una bomba d'un bombarder B-52, perquè es pugui veure la magnitud del seu efecte.
Llàstima que durant tota l'estona ha estat ploviscant pel que hem hagut d'anar amb paraigües, i el terra estava molt relliscós.
De tornada a Ho Chi Minh parem en una paradeta de la carretera que es on la guia compra la carn, fet que fa avui. Ens comenta que la carn sempre es del dia o sigui totalment fresca ja que no tenen frigorífics.
Ens porta a dinar a un restaurant americà, i aquí tenim el gran merder de les vacances. La guia diu que el dinar ja està encomanat i se'n va. Al restaurant ens porta la carta perquè triem entre dos opcions de cada plat, dos plats i postre. El problema ha estat que teníem pagat el menú del dia, però en aquest hi ha opció de triar, però com la guia no nos ho ha dit i no hi es, i amb el cambrer no ens entenem, nosaltres ens pensem que no es correspon al que havia de ser, pel que truquem a la assistència del viatge. Crec que ens portin a un restaurant americà no es el més apropiat a Vietnam, fins ara estàvem menjant en restaurants locals, de més o menys luxe, però sempre d'ells. Mengem més o menys i seguim viatge.
A partir d'aquí ens porta a preu fet, a la catedral, maca per fora i senzilla per dins, a correus, magnífic edifici de la època colonial, l'Ajuntament per fora i en cotxe veiem la façana de la Casa de l'Òpera. Al final ens deixa a l'hotel.
Jo surto a peu i me'n vaig fins a l'Ajuntament, però primer passo per un gran mercat, la part de dins d'ells i el tombant per regals de turistes. M'ha agradat la visita. Al davant de l'Ajuntament faig fotos tot il·luminat, igual que la Casa de l'Òpera. Quan estic tornant i en el parc veig un grup fent Tai Chi.
Al parc tant d'anada com de tornada he vist molta gent fent footing, fitness en uns aparells muntats per això, jugant amb una espècie de pilota en grups de dos contra dos, etc. Ja a l'hotel, a descansar per demà.


0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dimecres, 6 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 5


Dia 6 de novembre del 2013. Badia de Halong i viatge a Ho Chi Minh

Monos i venedors a la Bahia de Halong

A la nit he tingut una sorpresa ja que m'he despertat amb alguna cosa que em feia pessigolles al braç, me'l miro i resulta que era un insecte, semblant a una panerola encara no ho puc veure bé ja que només hi ha la llum que entre pels finestrals i provenen dels altres vaixells de la llunyania; l'aparto d'un cop, i es va a sota les maletes, intento xafar-ho però se m'escapa. Decideixo no dir-li res a Maite, al menys de moment.
Avui es teníem que aixecar per veure la sortida del sol mentre es fa Tai-chi però està núvol, o sigui no hi ha sol i la gent no està per la labor del Tai-Chi, si que veig altres vaixells que ho fan a la terrassa. Finalment ens aixequem a les 7 per menjar una mica, ens serveixen 2 pastes, un plàtan i beguda. Pensem que es una mica justet, però ... Ens fan deixar les maletes ja preparades a la porta de l'habitació i en la barca i després en un altre a rems, ens porten a través d'un pas molt baixet a un lloc tancat on hi han molts monos. El guia porta plàtans i altres vegetals perquè els llancem i ells surtin a menjar-se'ls. Hi ha uns pocs de grans i molts de petits. El menjar que cau a l'aigua, els monos mes grans els van a buscar nedant. Es molt bonic veure els monos barallant-se pel menjar amb uns crits que feien, per espantar-se mútuament, però de segur que tots mengen, incloent els petits, ja que hi ha més d'una barca amb turistes fent el mateix, i quan unes marxen arriben unes altres.
Tornem al vaixell i ens espera un bon esmorzar a base de buffet lliure. Després de pagar les begudes, desembarquem en dos tandes, primer el grup que va amb la guia francesa i després la resta, les maletes ja ens estan esperant al moll. Durant tota la estada a aquesta badia em tingut la mala sort que no ha fet gens de sol i amb una mica de boirina, fet que l'ha deslluït, encara que ha estat impressionant, molt més del que es deix veure a les fotografies que corren per inet, a aquestes només es veu una petita part, ja que hi ha més de 2.000 roques que sobresurten de l'aigua.
Ens espera el xòfer i el guia per portar-nos a l'aeroport ja que hem de seguir i anar-se a Ho Chi Mint (antic Saigon), però abans parem a dinar en un lloc similar al centre d'artesania de l'altre dia. Al principi el guia diu que després de dinar ja comprarem, ens esperem alguna insistència que després resulta que no existeix. També abans de l'aeroport parem a visitar la Padoga Con Son, en un gran parc i ple de quiosquets de menjar i de regals. Podem fotografiar dos parelles de nuvis que van amb un fotògraf, cada una, i estan fent les fotos de casament, no hi ha cap problema de fotografiar-los. Com ja he dit l'altre dia, a Vietnam no hi ha cap impediment per fotografiar a la gent, com a màxim i per cortesia se'ls avisa i la majoria es posa bé. El guia ha estat molt be i molt professional a la meva opinió, i a part del primer dia no ens ha matxucat gens per fer compres. Al cotxe sempre hi havia botelles aigua fresca, que el xòfer portava amb una nevera portàtil, crec que de gel..
Agafem el vol amb la companyia Vietnam Airlines i arribem a Ho Chi Min on espera una guia que diu que no es la titular, ja que aquesta no ho pogut venir avui.. Ens porta a l'hotel Vien Dong.

0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000

dimarts, 5 de novembre del 2013

Viatge a Vietnam, Cambodja i Bangkok. Dia 4


Dia 5 de novembre del 2013. Badia de Halong.

Regant els conreus, de camí a Halong - El nostre vaixell a la Badia de Halong

Ens trobem amb el guia a dos quarts de 8, després d'un bon esmorzar al bufet de l'hotel. Anem per carretera cap a la Badia de Halong. Passem per un poble que segons ens explica el guia està condecorat per la quantitat de gent que va anar i morir a la guerra contra USA. Després parem en un centre on gent minusvàlida o mal-formada per efectes del napalm fan artesania; fan lacats, tapissos bordats, joieria, roba, etc., em fa recordar el Marroc que ens portaven als llocs per vendre no per ensenyar-nos com es feia les peces artesanes, però aquí no es tant extremista, encara que de seguida tenim un empleat que ens va portant per les diferents seccions per intentar vendre alguna cosa. Comprem unes figuretes. El guia intenta convèncer-nos que compren alguna peça de roba, però no ho aconsegueix. Més endavant parem a la carretera al costat d'uns horts molt ben cuidats i bonics, es veu que aquí paren tots els grups de turistes. Es pot caminar entre les línies de planter i veure com les reguen amb aigua de color marronós amb una regadora en cada mà. Després de baixar del cotxe i anar fins el canal i fer fotos de tot l'entorn penso que es molt ridícul, com si a les nostres terres no tinguéssim pagesia, estar clar que tant ben alineat en uns trossos tant grans jo no ho havia vist, no vull dir que no existeixi. A més penso que aquí estan regant amb aigua que no se si es d'un canal o d'un lloc pantanós, a més jo no he vist cap depuradora enlloc i no crec que hi hagin masses, però es igual, després ens menjarem aquests enciams i els trobarem boníssims.
Arribem a la Badia de Halong, hi ha una guia del vaixell que porta als de parla francesa i un noi que porta als altres, ell parla anglès. Pugem amb una barca amb motor, ens hem de posar armilles salva-vides (com sempre farem amb tots els trasllats), que ens porta al vaixell, ancorat a poca distancia del moll. Al vaixell ens donen de dinar a base de peix, marisc i verdures (el marisc el pelen els empleats). Al finalitzar el dinar ens ensenyen joies, Maite compra unes arracades amb perles de coral de la badia (?). Després i amb la barca ens porten a veure unes coves impressionants, on amb molta imaginació es poden veure figures. Son grans, ben condicionades pel turisme i il·luminades amb gust. Maite es queda al moll ja que s'ha de pujar moltes escales. Sortim de la cova i ens dirigim a un altre moll, passant per alguns “quiosquets”de records. En el camí veiem un mono que s'enfada quan el guia l'emprenya. Pugem a la barca i anem a buscar a la Maite al moll del començament i tornem cap el vaixell. Després alguns tornen a sortir amb la barca per anar a una platja a banyar-se, Maite fa la migdiada i jo em quedo a la terrassa del vaixell a contemplar el paisatge.
A la nit tornem a donar peix, marisc i verdures, després el guia fa que s'intenti pescar, fet que ho intenten alguns, sense resultats. Està previst fer karaoke però la gent no està per la labor. El que si fem es assaborir la badia a la nit, tota plena de llums dels altres vaixells. Durant el dia no em vist el sol, esperem que demà estigui assolellat i ens permeti fer fotografies amb molt més colorit i si no pot ser, al menys que no plogui.

0000000000000000000

Dia 2 i 3 de novembre. Barcelona a Hanoi, passant per Doha. Crònica.
Dia 4 de novembre. Visita a Hanoi. Crònica - Fotografies
Dia 5 de novembre. De Hanoi  a la Badia de Halong. Crònica - Fotografies
Dia 6 de novembre. De la Badia de Halong a Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 7 de novembre. Visita als túnels de Cu Chi i Ho Chi Minh. Crònica - Fotografies
Dia 8 de novembre. Visita desembocadura del Mekong i viatge a Cambodja (Siam Reap). Crònica - Fotografies
Dia 9 de novembre. Visita a Angkor Thom i Angkor Wat. Crònica - Fotografies
Dia 10 de novembre. Visita a Angkor Thom (Conjunt de Preah Khan). Crònica - Fotografies
Dia 11 de novembre. Visita al conjunt Rolous Group i viatge a Bangkok. Crònica - Fotografies
Dia 12 de novembre. Visita al Temple Wat Traimit, al Gran Palacio (Palau Reial) i al Temple de Wat Pho. Crònica - Fotografies
Dia 13 de novembre. Dia lliure per Bangkok i tornada cap a casa . Crònica - Fotografies
Dia 14 de novembre. Arribada a casa.

000000000000000000